2016

συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας Ν. Φράγκο με το Προεδρείο της ΠΟΤΚΕ-ΥΕΘΑ συνεπικουρούμενο από την Βουλευτή Χανίων Β. Βαγιωνάκη με θέμα εφαρμογή των διατάξεων του νέου ασφαλιστικού συστήματος(ν.4336/2015) και ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Είχαν προηγηθεί το

Έγγραφο και συνάντηση με την Βουλευτή Χανίων κα. Ε. Βαγιωνάκη για την εφαρμογή των διατάξεων του νέου ασφαλιστικού συστήματος(ν.4336/2015)

 

ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΠΟΤΚΕ-ΥΕΘΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΟΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ : ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

 

Στις 22/06/2016 Υπόμνημα προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Χριστόφορο Βερναρδάκη

Με αιτήματά:

Να πραγματοποιηθεί άμεση αντιμετώπιση της ερήμωσης των Εργοστασίων, Ναυστάθμων και των Μονάδων συντήρησης και επισκευής των Ενόπλων Δυνάμεων, τονίζεται ότι μόνο για το έτος 2015 αποχώρισαν για σύναξη 1.469 Υπάλληλοι.

αναγνώριση μέχρι 7 χρόνια προϋπηρεσίας των δημοσίων υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα.

για την εξάλειψη των αδικιών επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας

 

να προσαυξάνεται η κανονική άδεια των υπαλλήλων που ασχολούνται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες.

Έγγραφο στο Υπουργό Εθνικής Άμυνας και στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών για να εχει αναδρομικότητα η τροπολογία που επαναφέρει την ΜΗ περικοπή στη Χορήγηση Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής εργασίας στις θεσμοθετημένες άδειες του πολιτικού προσωπικού.

έγγραφο στον Υπουργό  Εθνικής  Άμυνας  για να προβείτε σε ανάλογες ενέργειες όπως και ο υπουργός Υγείας και να δοθούν οδηγίες προς τις υπηρεσίες, ώστε να μην ισχύει η περικοπή του επιδόματος, μέχρι την επικείμενη νομοθετική ρύθμισή του

Είχε προηγηθεί έγγραφο στο Υπουργό Εθνικής Άμυνας και στον  Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χουλιαράκη για να επιλυθεί το πρόβλημα, που έχει ανακύψει, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ώστε να είναι δυνατή η χορήγηση του ανθυγιεινού σε όλες τις άδειες, έγγραφη απάντηση του υπουργείου οικονομικών που μας ενημερώνει ότι θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία

2015

Έγγραφο στο Υπουργό  Εθνικής  Άμυνας  κ. Παναγιώτη Καμμένο με αιτήματα:

Ελλείψεις Προσωπικού Τεχνικών Κλάδων της διαθεσιμότητας στην οποία  τέθηκαν 400 περίπου συνάδελφοι οι οποίοι εργαζόντουσαν σε ειδικές εργασίες και δεν ήταν σε καμία περίπτωση υπεράριθμοι ολοένα περισσότερες εργασίες να ανατίθενται στον Ιδιωτικό φορέα με πολλαπλάσιο κόστος για τον προϋπολογισμό του ΥΕΘΑ. Αποκαλυπτική ήταν η έρευνα που είχε πραγματοποιήσει η Ομοσπονδία μας σχετικά με την διαφορά  κόστους που υπάρχει σε συγκεκριμένες  εργασίες, οι οποίες ανατίθενται σε εργολάβους,  λόγω έλλειψης προσωπικού. 

Στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ 6Κ /2008 έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες,  για πρόσληψη στο ΥΠΕΘΑ εργαζομένων τεχνικών ειδικοτήτων απολύτως απαραίτητων για την ελάχιστη κάλυψη των κενών, αλλά οι προσλήψεις δεν ολοκληρώθηκαν συνολικά  μέχρι σήμερα  λόγω μνημονίου.

 

Η ΠΟΤΚΕ-ΥΕΘΑ την Παρασκευή 22 Μαΐου 2015 είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα ΥΠΕΘΑ κ. Γιάννη Ταφύλλη. με θέματα:

 

1.    Αναβάθμιση των εργοστασίων και των Μονάδων συντήρησης και επισκευής. 

2.    Ολοκλήρωση κατά προτεραιότητα, των εκκρεμών διορισμών των υπολοίπων τεχνικών υπαλλήλων από την προκήρυξη του ΑΣΕΠ 6Κ/2008.

3.    Κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων από τους επικείμενους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, για την αντιμετώπιση της ερήμωσης των Εργοστασίων, Ναυστάθμων και των Μονάδων συντήρησης και επισκευής των Ενόπλων Δυνάμεων, εξαιτίας της εφεδρείας της διαθεσιμότητας και των μαζικών  συνταξιοδοτήσεων. Ταυτόχρονα το ΥΕΘΑ να γίνει φορέας υποδοχής προσωπικού για κάλυψη θέσεων μέσω κινητικότητας.    

4.    Σύγχρονοι οργανισμοί για τις ανάγκες του σήμερα και τον σχεδιασμό του αύριο στα Εργοστάσια, Πολεμικά Αεροδρόμια και Ναυστάθμων κλπ..   

5.    Να ενεργοποιηθεί εκ΄ νέου η διαδικασία που είχε ξεκινήσει και διακόπηκε, λόγω των κοινοβουλευτικών εκλογών, για την τροποποίηση της κοινής Υπουργικής Απόφασης του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας προκειμένου να γίνει εξαλειφθούν οι αδικίες που είχαν εντοπιστεί μετά την εφαρμογή της υφιστάμενης ΚΥΑ.

6.    Επαναχορήγηση γάλατος σε αυτούς που εργάζονται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες.

7.    Επανασχεδιασμός των δρομολογίων των χερσαίων μεταφορικών μέσων προσωπικού, δίνοντας προτεραιότητα στις απομακρυσμένες από το κέντρο υπηρεσίες.

 

Τέταρτη 20 Μαΐου 2015 είχε συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ.Γεώργιο Κατρούγκαλο. Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ο κ. Υπουργός άκουσε προσεκτικά τα αιτήματα που του θέσαμε και ζητήσαμε την παρέμβαση του, προκειμένου δρομολογηθεί η επίλυσή τους.

  •          Κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων από τους επικείμενους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, για την αντιμετώπιση της ερήμωσης των Εργοστασίων, Ναυστάθμων και των Μονάδων συντήρησης και επισκευής των Ενόπλων Δυνάμεων, εξαιτίας της εφεδρείας της διαθεσιμότητας και των  μαζικών  συνταξιοδοτήσεων τα τελευταία πέντε χρόνια  του μνημονίου.
  •          Άμεση ορκωμοσία όσων εργαζομένων έχουν κριθεί διοριστέοι από παλιότερους διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ( 5Κ2009, 6Κ2008).
  •          Έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπεται από το Ν.4024/2011 για την αναγνώριση μέχρι 7 χρόνια προϋπηρεσίας στον Ιδιωτικό Τομέα.
  •          Να ενεργοποιηθεί εκ΄ νέου η διαδικασία που είχε ξεκινήσει και διακόπηκε, λόγω των κοινοβουλευτικών εκλογών, για την τροποποίηση της κοινής Υπουργικής Απόφασης του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας προκειμένου να γίνει  εξαλειφθούν οι  αδικίες που είχαν εντοπιστεί μετά την εφαρμογή της υφιστάμενης ΚΥΑ.
  •          Έκδοση  Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπεται από τον ισχύοντα δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα στην παρ.5 του άρθρου 48, που προβλέπει να προσαυξάνεται η κανονική άδεια των υπαλλήλων που ασχολούνται σε Επικίνδυνες και Ανθυγιεινές Εργασίες.
  •         Κατάργηση του Ν.4250/2014 για την συγκριτική «αξιολόγηση», καθώς επίσης και τη βαθμολογία των υπαλλήλων του ΥΠΕΘΑ, του έτους 2013, που πραγματοποιήθηκε  σύμφωνα με το ανωτέρω νόμο. Στο νέο σύστημα αξιολόγησης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των Ενόπλων Δυνάμεων.
  •           Ζητούμε Συλλογικές Διαπραγματεύσεις στο Δημόσιο, είναι σημαντικό να υπάρξει διάλογος, ώστε να διαμορφωθεί το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο με την συμβολή του συνδικαλιστικού κινήματος και της επιστημονικής κοινότητας. 
  •           Κατάργηση του Μισθολογίου της φτώχειας και της εξαθλίωσης (Ν.4024/2011) άμβλυνση των μεγάλων μισθολογικών διαφορών στο Δημόσιο. Άρση της μισθολογικής και βαθμολογικής καθήλωσης με την επανακατάταξη στα μισθολογικά κλιμάκια και βαθμούς με βάση την πραγματική προϋπηρεσία. Ακώλυτη μισθολογική - βαθμολογική εξέλιξη με την άμεση κατάργηση κάθε διάταξης που συνδέει το μισθό - βαθμό με την αξιολόγηση.

 

 

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΤΚΕ-ΥΕΘΑ ανακοινώνει ότι την Τρίτη 19 Μαΐου 2015, ο Αρχηγός του Γενικού  Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος  Βαΐτσης, υποδέχθηκε στο γραφείο του, αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τεχνικών Κλάδων Εργαζομένων (Π.Ο.Τ.Κ.Ε) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ).

Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, με ενημέρωση από την ηγεσία για πρωτοβουλίες και λύσεις που ήδη έχει αναλάβει και είναι πρόθυμη να συνδράμει στο μέτρο του δυνατού στην επίλυση αιτημάτων που την αφορούν.

Τέθηκαν και συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα που απασχολούν τους τεχνικούς υπαλλήλους του Γ.Ε.Α.

1.     ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΡΓΟΣΤΆΣΙΩΝ –ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΕ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ.

2.     ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΝΕΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ.

3.     ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ, κατά προτεραιότητα πρόσληψη των υπαλλήλων από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ 6Κ2008.

4.     ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ.

5.     ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.

6.     ΕΠΑΝΑΧΟΡΗΓΗΣΗ ΓΑΛΑΤΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ.

7.     ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ.

8.     ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕΣΑ

9.     251ΓΝΑ: ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ

10.   ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ 5% ΣΕ 15%

11.  ΤΑΜΕΙΟ ΑΡΩΓΗΣ ΚΕΑ

 

Στις 20/03/2015 Αντιπροσωπεία  της ΕΕ της Ομοσπονδίας μας , που την  αποτελούσαν ο Πρόεδρος  κ. Καράμπαρπας Λεωνίδας ,  ο κ. Κοντζιάς Χαράλαμπος, ο κ. Χαντζησοφιανός Χρήστος και ο κ. Δημόπουλος Φώτης, συναντήθηκε με τον ΥΦΕΘΑ κ. Τόσκα και με τον Δ/ντή του Πολιτικού του Γραφείου κ. Καμπόλη για έγκυρη ενημέρωσή της για τα μείζονα προβλήματα των Τεχνικών υπαλλήλων.

Η αντιπροσωπία της ΕΕ της ΠΟΤΚΕ ΥΕΘΑ έθεσε προς συζήτηση – επίλυση τα κάτωθι θέματα :

1.     Αναβάθμιση των εργοστασίων και των Μονάδων συντήρησης και επισκευής. 

2.     Ολοκλήρωση των διορισμών κατά προτεραιότητα και των υπολοίπων τεχνικών  υπαλλήλων της προκήρυξης του ΑΣΕΠ 6Κ/2008.

3.     Στελέχωση των μονάδων του ΥΠΕΘΑ με Επιστημονικό και Τεχνικό προσωπικό με προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ των κενών οργανικών θέσεων, αλλά και κάλυψη θέσεων μέσω  κινητικότητας.

4.     Σύγχρονοι οργανισμοί για τις ανάγκες του σήμερα και τον σχεδιασμό του αύριο στα Εργοστάσια, Ναυστάθμους κλπ..

5.     Επανασύσταση των θέσεων, των συναδέλφων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και όπου αλλού απαιτείται.

6.     Ολοκλήρωση της διαδικασίας που είχε ξεκινήσει για την τροποποίηση της κοινής Υπουργικής Απόφασης του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, που «λιμνάζει» στο Υπουργείο Οικονομικών, για την εξάλειψη όλων των αδικιών που είχαν εντοπιστεί μετά την εφαρμογή της υφιστάμενης ΚΥΑ.

7.     Εσωτερική και εξωτερική επιμόρφωση του  επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού.

8.     Αξιοποίηση των γραπτών εκτιμήσεων των τεχνικών ασφαλείας και γιατρών εργασίας για παρεμβάσεις βελτίωσης των συνθηκών εργασίας. 

9.     Επαναχορήγηση γάλατος σε αυτούς που εργάζονται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες.

10.   Μεταφορικά μέσα προσωπικού.

11.   Οικονομική κατάσταση των ταμείων αρωγής του Στρατού και της Αεροπορίας.

 

 

 

Έγγραφο στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας  κ. Κώστα Ήσυχο  με ΘΕΜΑ: Ελλείψεις Προσωπικού Τεχνικών Κλάδων.

 

Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στα τρία Γενικά Επιτελεία σημειώθηκε μεγάλη αποχώρηση Πολιτικών Υπαλλήλων, κυρίως από το δεύτερο εξάμηνο του 2010, λόγω συνταξιοδότησης συνεπικουρούμενη από την μετέπειτα εφαρμογή της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας (εφεδρείας) και τέλος της διαθεσιμότητας, που πριν ένα χρόνο τέθηκαν 400 περίπου συνάδελφοι που ήταν παραγωγικοί και δεν ήταν σε καμία περίπτωση υπεράριθμοι. Το έτος 2011 έφθασε το ποσοστό κάλυψης του πολιτικού προσωπικού στο 52% με αποτέλεσμα οι ελλείψεις κυρίως σε τεχνικό προσωπικό να δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των εργοστασίων, των ναυστάθμων και των Μονάδων συντήρησης και επισκευής. 

 

Σήμερα οι αποχωρήσεις των Πολιτικών Υπαλλήλων συνεχίζονται, λόγω ωρίμανσης συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και δεν υπάρχει καμία αναπλήρωση με νέο προσωπικό, τα προβλήματα οξύνονται αντί να αμβλύνονται, με αναπόφευκτο αποτέλεσμα οι υπηρεσίες να μην μπορούν να ολοκληρώνουν τις εργασίες λόγω έλλειψης προσωπικού και ολοένα περισσότερες εργασίες να ανατίθενται στο Ιδιωτικό φορέα με πολλαπλάσιο κόστος για τον προϋπολογισμό του ΥΕΘΑ. Αποκαλυπτική ήταν η έρευνα που είχε πραγματοποιήσει η Ομοσπονδία μας σχετικά με το δυσβάσταχτο κόστος των εργολαβιών, που ανατίθενται λόγω έλλειψης προσωπικού.

 

Στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ 6Κ /2008 έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες,  για πρόσληψη στο ΥΠΕΘΑ εργαζομένων τεχνικών ειδικοτήτων απολύτως απαραίτητων για την ελάχιστη κάλυψη των κενών, οι οποίες πάγωσαν λόγω μνημονίου.

 

Οι ανάγκες κυρίως σε τεχνικό προσωπικό είναι επιτακτικές και οι διορισμοί αυτοί δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, καθως είναι αποδεδειγμένο ότι η ανάθεση εργασιών στο ιδιωτικό φορέα είναι πιο δαπανηρή.  Παρακαλούμε για την προσωπική σας παρέμβαση προκειμένου κατά προτεραιότητα να ολοκληρωθούν οι διορισμοί της 6Κ/2008 προκήρυξης του ΑΣΕΠ για το ΥΠΕΘΑ, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί προ πολλού.